I made this widget at MyFlashFetish.com.

APA NAK JADI NI???

>> Thursday, November 12, 2009

Belakangan ini, rakyat Malaysia dijamu dengan cerita penangkapan Dr. Asri Zainal Abidin, matan Mufti Perlis. Penangkapan dibuat atas alasan Dr. Asri tidak mempunyai tauliah unuk menyampaikan kuliah di Selangor. Akhbar hari ini pula memaparkan tindakan Adun Gombak Setia yang juga Exco Kerajaan Negeri Selangor, Dato’ Dr. Hassan Ali yang mempertahankan tindakan JAIS untuk membawa kes ini ke mahkamah. Perkara ini dipertahankan beliau apabila sidang DUN mebangkitkan isu penahanan Dr. Asri dan meminta ianya digugurkan.

Hassan Ali dan JAIS

Saya secara peribadi kurang senang dengan isu seperti ini. Ianya seolah-olah menampakkan sikap kebudak-budakan pihak yang dimaksudkan. Sepatutnya, JAIS dan Dr. Hassan Ali perlu lebih bersikap matang dan profesional dalam mengendalikan isu seperti ini. Saya bukanlah pengikut Dr. MAZA tetapi disebabkan hanya kerana isu tauliah perkara ini diperbesarkan.

Umum mengenali siapa yang dikatakan “DR. ASRI ZAINAL ABIDIN”. Ramai yang menyifatkan beliau sebagai seorang wahabi. Sedangkan kita perlu kenal terlebih dahulu susur galur wahabi jika ingin melabel seseorang itu sebagai wahabi. Adakah disebabkan segulung tauliah perkara ini harus dibicarakan di mahkamah? Sedangkan beliau mempunyai Ijazah Doktor Falsafah dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Beliau juga merupakan seorang bekas mufti yang dipilih olrh Raja Perlis satu ketika dahulu.

Seperti yang saya tegaskan, saya bukanlah pengikut Dr. MAZA. JAIS sendiri perlu ingat, betapa banyaknya tanggung jawab yang lebih besar untuk dilaksanakan. Bukan hanya mengambil kira perkara yang bersifat furu’iyah seperti ini. Nak dikatakan sesat? Masakan boleh menjadi mufti. Sedangkan ramai ilmuan Islam, golongan fuqaha’ di negara ini mengiktiraf beliau. Tindakan memperbesarkan isu ini akan dilihat sebagai satu kerugian kepada umat Islam itu sendiri.

Kenapa?

Saya yakin sudah ramai di kalangan non-muslim yang Nampak akan keindahan dan kemurnian ajaran Islam. Namun, jika perkara kecil seperti ini diperbahaskan dengan hebat akan mendatangkan satu perspektif yang negatif di dalam minda mereka dan akan menyebabkan mereka menjauhi Islam. Bukankah itu satu kerugian? Dalam aspek yang lain, golongan yang memperjuangkan Isam Liberal seperti SIS tidak pula mendapat tempat di hati JAIS ataupun Hassan Ali. Sedangkan mereka itu lebih besar bahayanya berbanding fikrah dan fahaman Dr. MAZA ini. Masih panas di telinga saya apabila Saudara MarBu menceritakan tentang pelawaan SIS kepada siapa yang berminat untuk berjidal ( baca : debat) dengan mereka. Ketika itu, tidak ada seorang pun yang berani tampil menyahut cabaran tersebut.

Seharusnya kini JAIS khususnya dan Jabatan Hal Ehwal Islam Negeri yang lain amnya perlu menumpukan terhadap proses kaderisasi yang akan berperanan melawan pihak yang memperjuangkan ideologi jahiliyyah yang sesat dan menyesatkan, bukan menumpukan perkara furu’iyah seperti ini.

Lihat Pada Yang Utama

Saya mengajak semua untuk merenung sepotong ayat Al-Quran dari Surah Al-Baqarah, ayat 159-160, mafhumnya:

“Sungguh, orang-orang yang telah menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan berupa keterangan-keterangan dan petunjuk, setelah Kami jelaskan kepada manusia dalam Kitab (Al-Quran), mereka itulah yang dilaknat Allah dan dilaknat pula oleh mereka yang melaknat. Kecuali mereka yang telah bertaubat, mengadakan perbaikan dan menjelaskannya (yakni melakukan pekerjaan yang baik untuk menghilangkan akibat-akibat yang jelek dari kesalahan yang telah dilakukan, dan menjelaskan kebenaran yang disembunyikan), mereka itulah yang Aku terima taubatnya dan Akulah yang Maha Penerima Taubat, Maha Penyayang”

Penulisan saya ini bukanlah hanya merujuk kepada isu Dr. MAZA sahaja, akan tetapi bersifat menyeluruh. Di dalam akhbar hari ini juga menyiarkan berita terhadap tindakan yang dikenakan terhadap pegawai Masjid di Subang Jaya kerana sering memanggil khatib luar yang berkhutbah tidak mengikut teks yang dikeluarkan, bahkan dijadikan pentas politik.

Saya tidak menafikan arahan daripada istana. Akan tetapi, kebenaran tetap kebenaran. Merujuk kepada ayat di atas, sudah cukup untuk menjelaskan balasan bagi orang yang menyembunyikan kebenaran.

Kita sendiri menyaksikan peranan yang pernah dimainkan oleh Dr. MAZA satu ketika dahulu. Beliau dilihat telah menghidupkan institusi mufti yang dilihat kian lesu. Beliau juga banyak memberikan pandangan serta kritikan terhadap perjalanan perti politik PAS mahupun UMNO. Tidak dinafikan, beliau juga mempunyai pandangan yang tersangat kontra dengan ‘uruf masyarakat di Malaysia. Namun, itu adalah khilaf. Bukan perkara usul yang dibangkitkan. Saya mengajak semua untuk melihat kepada sumbangan teradap Islam dan itu jugalah yang sering dinasihatkan oleh rakan-rakan seperjuangan.

Sepatutnya kita cuba berlapang dada, bukan bertindak menghukum. Seperti yang saya nyatakan, tindakan akan menyebabkan golongan juhala’ dan non-muslim semakin lari daripada Islam lantaran kerasnya pendirian yang digunakan. Bahkan,musuh akan sentiasa mentertawakan umat Isam kerana sering tetipu dengan agenda kecil yang Nampak seperti sebuah gunung yang bakal menghempap.

Kesimpulannya, jangan kita bertindak seperti kanak-kanak yang sedang bertelingkah kerana berebut untuk mendapatkan sebiji gula-gula. Akan tetapi jadilah kita seperti seorang yang sentiasa melihat ruang dan peluang untuk mengembangkan kemurnian dan kesucian Islam.


Ikhwan Hafiz

12 November 2009

0 comments:

Post a Comment

Our Blogger Templates Web Design

Kepada sesiapa yang ingin mengambil bahan dari blog ini, pihak kami mengalu-alukannya. Sebarkan bahan ini dengan sebaiknya untuk faedah dan kepentingan bersama. Syukran

NASYID FM

Sila download

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP