I made this widget at MyFlashFetish.com.

USRAH; HALATUJU DAN PESEDIAAN

>> Tuesday, June 23, 2009

Muqaddimah

Usrah, satu nama yang tidak asing bagi mereka yang terlibat di dalam sesebuah gerakan Islam. Malah, kehadiran usrah ini juga turut dirasai oleh para remaja yang maih menuntut di peringkat menengah mahupun institusi pegajian tinggi sama ada dalam mahupun luar negara. Jelas menunjukan usrah ini merupakan wasilah untuk umat Islam mencapai satu matlamat yang besar.

Gagasan usrah yang mula dcetuskan oleh as-Syahid Imam Hassan al-Banna pada satu ketika dahulu merupakan satu benda yang cukup asing bagi masyarakat. Apatah lagi ketika itu khilafah Islamiyyah yang diasaskan dari zaman Rasulullah sendiri telah berjaya dihakis oleh dunia barat yang memusuhi Islam. Namun pendekatan usrah yang dibawa ini amat sarat dengan keunikan dalam membina sebuah generasi yang bakal mengangkat semula Islam berada pada tempatnya. Jika dahulu usrah dipandang sebagai satu benda yang asing, namun kini usrah bukan sahaja sudah dterima oleh masyarakat, malah ada institusi pendidikan yang menjadikan usrah itu sebagai satu perkara yang wajib sebagai tiket untuk mendapat markah dalam peperiksaan.

Halatuju Usrah

Setiap perkara yang kita lakukan di atas muka bumi ini memerlukan kepada satu matlama yang jelas. Begitu juga halnya dengan usrah. Pengalaman penulis sepanjang berada di dalam institusi usrah ini, matlamat yang dinyatakan amat jelas. Ingin membina semula Daulah Islamiyyah dan Khilafah Islamiyyah.

Apabila kita telah mensasarkan satu matlamat, maka sudah tentu akan ada agenda pengisian bagi mencapai matlamat tersebut. Maka dijadikan usrah itu sebagai medan semaian benih fikrah Islamiyyah yang wadhih (jelas) serta menjadikannya sebagai medan untuk melahirkan lebih ramai pejuang yang sanggup mengorbankan kepentingan diri bagi memastikan matlamat yan diininkan tercapai. Ya, sudah pasti!

Bermula dari peringkat bawahan hinggalah ke peringkat pimpinan, usrah memainkan peranan yang cukup besar dalam memastikan visi kita tercapai. Agenda untuk membangunkan sebuah Daulah Islamiyyah sentiasa meniti di bibir para pendokong gerakan Islam. Maka bertitik tolak dari kesedaran itulah, pelbagai pendekatan telah disusun. Melakukan aktiviti kebajikan, menjalinkan hubungan dengan non-muslim dan sebagainya. Bahkan itu sudah menjadi satu kewajipan yang mesti dilaksanakan.

Salah Faham Konsep Usrah

Institusi usrah sentiasa diperkembangkan dalam usaha mencapai visi dan misi yang telah disasarkan. Namun, terdapat SEGELINTIR daripada umat Islam yang salah faham terhadap konsep usrah itu sendiri. Jika kita katakana usrah itu sebagai medan dakwah, maka semua orang boleh masuk. Jika kita katakana usah itu medan tarbiyah, maka semua orang boleh sertainya.

Usrah bukan hanya untuk golongan tertentu. Usrah FOR ALL = ISLAM FOR ALL.
Seperti yang penulis katakan, tidak semua beranggapan begitu. Kebanyakannya jelas. Namun disebabkan yang segelintir itulah menyebabkan institusi usrah tidak boleh dijadikan medan seperti yang dinyatakan.

Itu dari sudut pemahaman berkenaan usrah. Bagaimana pula corak perlaksanaan? Penulis bukanlah orang yang terbaik untuk membicarakan soal ini, namun sedikit pengetahuan dirasakan wajar dikongsi bersama. Usrah bukan semestinya berada di dalam satu halaqah, dan mesti ada majlis yang formal. Dalam misi menyemai fikrah, tidak kira di mana sahaja kita boleh laksanakan gerak kerja tersebut. Usrah tidak semestinya menunggu naqib yang dilantik khusus untuk memberikan pengisian. Semua ahli usrah adalah naqib bagi setiap usrah.

Persediaan Mencapai Matlamat

Seperti yang telah dinyatakan, matlamat usrah itu jelas. Dan semestinya setiap ahli gerakan Islam yang mengikuti usrah sudah memahami apa yang sepatutnya dibuat bagi mencapai matlamat tersebut.

BEKERJA!

Namun cukupkah jika hanya sekadar bekerja untuk memenangkan Islam, tetapi persediaan untuk mengahadapi kemenangan sama ada sebelum mahupun selepas tidak dibuat?

Setiap orang ghairah membicarakan soal menubuhkan sebuah Negara Islam, tetapi yang menjadi kepelikan dan persoalannya, di manakah persediaannya?

Lihat sahaja system ekonomi dunia hari dikawal dan diselia oleh golongan musyrik. Mereka mengguna pakai kapitalisme sebagai manhaj. System pemerintahan pula dibangunkan atas dasar sekular.

Lalu ada yang beranggapan, kita perlu mendapatkan Negara dahulu untuk melaksanakan system Islam sepenuhnya. Ya, penulis tidak menafikan. Kita perlu bercita-cita besar. Tetapi jangan lupa, kita juga perlu berpijak di bumi yang nyata. Jangan kita asyik membincangkan soal kemenangan walhal persediaan kita belum lagi sepenuhnya.
Maksudnya, agenda mengisi ruang dan peluang di hadapan mata itu perlu dilakukan seiring dengan agenda mencapai cita-cita. Supaya kelak tidak terjadi kekosongan dan kelompangan setelah kita berjaya mendapat apa yang diimpikan.

Di dalam satu program yang pernah penulis sertai, salah seorang penceramah pernah menyatakan bahawa naqib ini berperanan sebagai coach. Mengambil contoh mudah. Lihat bagaimana kejayaan skuad bola sepak Kedah mempertahankan kejuaraan berganda untuk musim yang lepas. Jika diperhatikan dengan lebih teliti, beserta sejarah-sejarah yang lepas, jurulatih Kedah bersama pembantunya tidak dapat mempertahankan kejuaraan seperti ini ketika mereka bergelar pemain satu ketika dahulu. Namun, dek kerana kemampuan mereka mengenal pasti potensi, kelebihan serta kekurangan setiap pemain, mereka meletakkan pemain-pemain ini berada tepat pada posisinya.

Penutup

Begitulah analogi yang mudah untuk dibawa. Peranan naqib amat besar dalam memastikan
kejayaan umat Islam mencapai cita-cita dan matlamat yang telah digagaskan.

Justeru, jangan memandang enteng pada usaha ini. Jangan sampai terjadi, apabila kita telah berjaya membina sebuah Negara Islam, ketika itu baru ketika termengah-mengah mencari jalan untuk mengisi kekosongan yang tercipta.

Firman Allah, mafhumnya:
“Dan persiapkanlah dengan segala kemampuan untuk menghadapi mereka dengan kekuatan yang kamu miliki dan dari pasukan berkuda yang dapat menggentarkan musuh Allah, musuhmu dan orang-orang selain mereka yang kamu tidak mengetahuinya; tetapi Allah mengetahuinya. Apa saja yang kamu infakkan di jalan Allah nescaya akan dibalas dengan cukup kepadamu dan kamu tidak akan dizalimi”

(Al-Anfal 8:60)

Renungkan…

Sekian

0 comments:

Post a Comment

Our Blogger Templates Web Design

Kepada sesiapa yang ingin mengambil bahan dari blog ini, pihak kami mengalu-alukannya. Sebarkan bahan ini dengan sebaiknya untuk faedah dan kepentingan bersama. Syukran

NASYID FM

Sila download

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP